Verschillende manieren van sap verzamelen

In onze zoektocht naar het cacaosap zijn er al verschillende manieren getest om het sap op zo’n efficiënt mogelijke manier op te vangen. De een werkt beter dan de ander. Dit zijn de vier manieren die we nu in de praktijk testen op een rij. Nummer vijf volgt hopelijk snel.

1. Bananenbladeren

Bananenbladeren zijn voor boeren de gebruikelijke manier om de cacaobonen te laten drogen. Het sap fermenteert op deze manier of spoelt de grond in. Daar komt bij dat de bladeren ook niet heel schoon zijn.


2. Plastic zeil en een net

Omdat de bananenbladeren te vies zijn, zijn deze vervangen door plastic zeil. Maar ook dit werkte niet optimaal. Veel sap fermenteerde gelijk. Verder probeerden we om met een net het sap uit te wringen. Maar ook dit gaf helaas niet het gewenste resultaat.

3. Houten kist

De houten kist een hele simpele en efficiënte manier om cacaosap op te vangen. De vruchten stop je in de kist, het sap stroomt langzaam naar beneden en daar vang je het op. Op deze manier komt de cacaoproductie niet in gevaar, alleen is het nadeel aan deze manier ook weer dat het niet heel hygiënisch is.

4. De regenton

Momenteel proberen we het sap op te vangen met behulp van een regenton. Dit werkt op precies dezelfde manier als de houten kist, alleen is de regenton niet zo vies. Vooralsnog zullen we het op deze manier moeten doen.

5. De pers

Het liefste vangen we het sap op door met een pers het sap uit het vruchtvlees te halen. Helaas hebben we nog niet de beschikking over zo'n pers. In de nabije toekomst hopen we dat dit de manier is hoe wij het sap verzamelen.

Alle themas